Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
401428
Sted- og lokalitetsnummer
090412-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 2/10 1893. (Kammerh., Hofjægerm. P.C. Greve Bille- Brahe-Selby til Brahesminde). Rundhøj, 2-2,5 x 15-18 m. Siderne mod S og Ø falder tildels sammen med en bakkeskråning. Tæt bevokset med hassel, tjørn o.a. i kratskov. Ved nyberejsning i 1987 konstateret, at højfylden er tydelig og markeret hele omkredsen rundt, og at højsiderne intetsteds flader sammen med bakke- skråning.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelbevaret rundhøj, 2,5 x 24,0 x 24,0 m., beliggende på den plateauformede ryg af et lille ås-lignende højdedrag. På 4 cm.-kortet trykt på korrekt position (kontrolleret ved kompaspejlinger) som en kotecirkel. I gammel, nu næsten helt sløjfet stævneskov. I Ø-foden 5-6 ret små fodkranssten. Tydelig højfod hele vejen rundt, fredningstekstens beskrivelse af, at "siderne mod S og Ø falder tildels sammen med en bakkeskråning" er helt uden hold i virkeligheden. ** Seværdighedsforklaring ** Dog evt. seværdig sammen med 4014:29. Bevoksning: 1987: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links