sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28045
Sted- og lokalitetsnummer
180607-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 16 x 22 m. Græs og lyng i ager. Fod firkantet afpløjet.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 24,0 18,0 m. Fordybning i S-ende af top, ca. 3 m. bred og 6 m. lang med udløb ned ad højen mod S. Afgravninger mod NØ, Ø og V, i det hele taget meget ujævne sider, gamle skader. Fod firkantet afpløjet. Der pløjes for tæt mod NØ og SØ. Ejeren har lovet (foreslog selv) at vende mulden ind mod højfoden, når han pløjer omkring højen igen. Skaden skal være sket i hans forgængers tid (han har selv kun haft gården i 10 år). Ved genbesigtigelse 26.10.81: Stykket ligger stadig hen i græs. Der har ikke været pløjet siden berejsning i '80. Hegn opsat omkring højen. Ejeren lovede, at han ville vende jorden mod højfoden, når der skulle pløjes igen. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links