Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462617
Sted- og lokalitetsnummer
070213-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Blishøj", 5 x 25 m. 1/3 af højen mod øst bortgravet. Bevok- set med træer og krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 100 F. b., 20 F. h., Mod Øst er der sløifet c. 20 F. af Høien i hele dens Høide. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Blishøj". 5 x 25 m. 1/3 af højen mod øst bortgravet. Bevokset med træer og krat i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKæmpehøj, 5,5 x 33 N-S x 24 m Ø-V. Fladtoppet. Ø-siden og lidt af V-siden afgravet. Overfladen i NØ noget ujævn. Stærkt slid på højen. Sti i N-S og slid på V og Ø-siden. Børns leg. Toppen fri for bevoksning. Åben bevoksning langs siderne af flere slags løvtræer. Lidt krat bevoksning i NV, SV, NØ og SØ. Især ved højfoden i SØ, SV og V-siden Blishøj ligger midt i parcelhuskvarter. Højen omgives af kvadratisk græsplæne med ca. 5 m bred rabbat til offentlig vej på alle sider. Højfoden ligger i S og V ca. 30 m fra vej i N og Ø ca. 40 m. Blishøj fremtræder som et fint eksempel på hvorledes et fortidsminde på harmonisk vis kan indgå i et moderne bybilled. Bør plejes. Slidsporene på højen bør beplantes med græs ligesom noget af kratbevoksningen burde fjernes. ** Seværdighedsforklaring ** Kæmpehøj med udsigtsmulighed. Se T.Andersens og Sv. Thorsens rapport. B.3.1980.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links