Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
462618
Sted- og lokalitetsnummer
070213-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/8 1884, R. Christoffersen Afmærkn.: MS 1892. Høj, 4 x 25 m. Rævegrave i top. Bevokset med krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 60 F. b., 14 F. h., fuldstændig bevaret.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 4 x 25 m. Rævegrave i top. Bevokset med krat i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKæmpehøj, 5 x 29 m. Højen synes nedpløjet omkring fod med mindst 1 m dvs at højen idag fremtræder højere. Pløjet kvadrat omkring højen, 32 m SSV-NNØ, 30 m VNV-ØSØ. Eksemplarisk. Højen lidt ujævn i NØ og Ø. Enkelte gl. opsamlede marksten rundt om og op ved højfoden. Større sten i S kan være spor af randsten. 3 rævegange i toppen. Ved Ø-foden opstillet fodringsbur for fugle. Let stativ overdækket af stor tagplade. På N-siden af højen henligger en del mursten og stk. af tagplader. Højen er tæt bevokset med tjørn, hyld og brombær.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFM-fortidsmindesten på top af høj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links