Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462620
Sted- og lokalitetsnummer
070213-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,75 x 15 m. Siderne en del afgravet i gl. tid. I et hul på toppen ses en større sprængt sten. Bevokset med krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(3) Høi, 12 F. h., en Del afgravet, men Midten urørt. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2,75 x 15 m. Siderne en del afgravet i gl. tid. I et hul på toppen ses en større sprængt sten. Bevokset med krat i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 3,25 x 16 NØ-SV x 15 NV-SØ. Siderne let afskåret i Ø, V og S. Rævegrave. På toppen af højen samt i N en stor sten mindst 1,5 x 1,5 m. Uvist hvor tyk. Er synlig på højens vestlige del. Ligner stor dæksten over gravkammer. Gl. opsamlede marker ligger ved højfod. Gl. teglsten og cementrør på NV-delen af højen. Tæt bevokset med tjørn og løvtræer ca. 1 m fra vestlige højfod. Påpløjes. Adskillige stk. ildskørnet flintaffald iagttaget V for Højen. Bevoksning: 1984: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links