Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462615
Sted- og lokalitetsnummer
070213-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,75 m høj, 20 m lang i N-S, 10 m bred. Halvdelen af højen mod øst bortgravet. Siden mod SV noget afgravet. Be- vokset med krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 13-14 F.h., næsten Halvdelen er afgravet, men Høiens Midte er sandsynligvis ikke forstyrret.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3,75 m høj. 20 m lang i n-s, 10 m bred. Halvdelen af højen mod øst bortgravet. Siden mod s-v. noget afgravet. Bevokset med krat i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 20 m N-S, 10 m Ø-V. Kun den vestlige del bevaret. Ø og en del af NØ-siden fjernet. ? flade ved toppen af højen på Ø-siden. Skyldes dyrs færden. I N og V gamle bemalede marksten optil højfoden. I S tangerer en markvej højens fod. I ? flades indtil en 1 m fra bevarede Ø-side. På højen henligger gammelt kvas og lidt affald på ?siden. Træplader og gamle plastiksække. Højen er tæt bevokset med tjørn, hyld og hyben.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links