Faktaboks

Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32288
Sted- og lokalitetsnummer
020508-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Brandhøj" 3 x 25 m(N-S) x 35 m(Ø-V). I toppen stor flad indgravning fra V, tilgroet. Græsklædt, med enkelte buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn højtliggende men beskadiget Gravhøj kaldet "Brandhøj". Den ligger paa den østre Rand af en lang fra N til S sig strækkende mærkelig Fordybning, i hvilken der rimligvis tidligere har været Vand.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Brandhøj", 3 x 25 (NS)-35 (ØV) m. I Toppen stor flad Indgravning fra V., tilgroet. Græskl., med enkelte Buske, i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige, hvad højde og N-S-tværmål angår. Højfod i V er sløret dels af en stor indgravning fra V, dels af placering på bakkeskråning. Korrekt Ø-V-tværmål derfor ikke angiveligt, men de 35 m iflg. blå kort klart overvurderet. Krateret fra V-siden går på den anden side af højcenteret og når helt til højbund. Centralpartiet derfor ødelagt. Bevokset med mange, lave, løvtræer, tildels som krat, især på N- og S-side samt i mindre omfang i krateret. Iøvrigt græsklædt. Beliggende på plateaurand mod nu planeret grusgrav i V. Ager på plateauet og et lille stykke med ad skråningen. Bør saneres i form af fjernelse af en del af kratbevoksningen, dog kun i begrænset omfang i krateret, som delvist sløres af bevoksningen. Film:UFR17051982. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Fuldt synlig fra offentlig vej i Ø og fra veteranjernbane i grusgraven i V. Parkeringsmulighed på bred grusvej til grusgraven.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links