Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
261046
Sted- og lokalitetsnummer
160410-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/8 1902, boelsmand Laurits Laursen. "Bregnehøj", 1,75 x 16 m. Flade lavninger Ø og V for top. Ø-foden afpløjet. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bregnehøj". Gamle indgravninger som beskrevet, samt gammel afpløjning af Ø-foden, der står som en 0,5-1 m høj, tilgroet brink. I V-siden og foran V-foden 2 nyere kreaturskader i form af flade brud, det øverste (i højsiden) med en 20 cm høj brink øverst. Dette brud er ca 5 x 2 m, lidt ureglmæssigt af omrids, nu næsten græsdækket. Der græsser for øjeblikket ingen kreaturer på eller ved højen. Bevoksning: 1989: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lavning mod øst ses fortsat, men er tilgroet. Lavning mod vest er mere diffus. Foden er lidt udflydende særligt mod nord og syd. De gamle kreaturskader er groet til. Højen er fra-hegnet. Højen er græsklædt samt bevokset med et lille træ i øst og to små buske i vest. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links