oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3624169
Sted- og lokalitetsnummer
040107-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 12 m. Mindre tilgroet hul i top. Siderne lidt u- jævne, men ellers er højen bevaret. NMI: (Tæt VSV for denne høj ligger vraget af en meget stor høj, der snarest kan betragtes som "D" høj).

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.8 x 12 m. Mindre tilgroet Hul i Top. Siderne lidt ujævne, men ellers er Højen velbevaret. (Tæt VSV. for denne Høj ligger Vraget af en meget stor Høj, der snarest kan betragtes som "D" Høj).
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 1,5 x 14 m. I toppen en gammel nedgravning, ca. 3 x 3 m, 0,4 m dyb, hvorfra tilsyneladende stammer en del hovedstore sten, der ligger på højsiden mod nord. Også iøvrigt ujævn overflade. Fredningsstenen (sat 1945) kunne ikke findes trods god overskuelighed. Bevoksning: 1981: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links