Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
250951
Sted- og lokalitetsnummer
160606-181
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBrumbassehøj en anselig Skjelhøj, meget stenfyldt. Bevoksning: 1989: Lyng
1909
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1909. Ødelagt, dybt nedskaaren paa Sider og stor Grube i Top.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest.Matrnr. Høj "Brumbassehøj". Næsten bortgravet. Ikke fredningværdig. Bevoksning: 1989: Lyng

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links