Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282697
Sted- og lokalitetsnummer
010201-248
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 8 m. Mod V ligger en større flad sten. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1 x 8 m. Mod V ligger en større, flad Sten. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj. Blåt korts sten ikke synlig. Kan være fjernet eller evt. jorddækket. Bevokset med et halvgammelt, knudret løvtræ på top. Stub af tilsvarende på V-side. Hertil lave, delvist udgåede løvbuske på sider. Bunddække af græs. Beliggende nær østrand af lavstammet, tæt løvskov med dominans af birk. Fejlafsat på fredningskort. Er ubetinget den nordligste høj i gruppen 2826: 96-101. Denne er på fredningskortet benævnt -96. På sb-kort er nordligste høj korrekt betegnet sb. 248a. Ikke mulig at kortfæste visuelt med tilstrækkelig sikkerhed. Indmålt instrumentalt af NCCl. 24/7 1990. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links