Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23095
Sted- og lokalitetsnummer
130305-128
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m; affladet top, ellers velbevaret. Lyngklædt, dog med 3 rækker nye bjergfyr i foden. I hede nord for gården.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, med affladet til konkav top, meget ujævn. Tilgroet med gamle, udgående bjergfyr. Et nedlagt men stadig skelneligt tipvognsspor af en tørve- eller mergelbane forløber tæt rundt om højens Ø- og NØ-side. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bjergfyr i foden og på højen samt uden tipvognsspor. Mange rævegrave i højen. Bevokset med lidt spredte træer bl.a. ege. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I hede. Højen er tæt bevokset med små birk og andre større løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links