Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23091
Sted- og lokalitetsnummer
130305-132
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12 x 1 m. Uskadt. Lyng med selvsået bjergfyr.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLille høj i tæt, lav, delvis udgået fyrreplantning mindst 35 år gl. Gl. rævegrave i højen. I midten en ældre nedgravning, nærmest oval, ca. 2 x 1,5 m. og 0,3 m. dyb. Ejeren kendte intet til, hvem der havde gravet i hans høj, det var i hvert fald sket for så lang tid siden, at han ikke huskede nærmere om det, men han havde hidtil anset hullet for at være et resultat af ræves gravninger (hvad det måske også faktisk kan være ?). Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bjergfyr. Nedgravningen i toppen er ikke særlig synlig mere. Højen er græsklædt. Beliggende i skov/græsstykke op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links