Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23094
Sted- og lokalitetsnummer
130305-129
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m; lille hul i toppen, ellers velbevaret. Lyngklædt; i hede nord for gården; 3 rækker nye bjergfyr ved foden.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i Ø-kant af hedeareal. Hvidgranhegn over Ø-side. Gamle fyrretræer, plantet langs højfod, er nu - sammen med mange selvsåede fyrretræer inde på selve højarealet - udgået og (for manges vedkommende) væltet, hvorved højen fremtræder meget uoverskuelig og svært tilgængelig. Toppen flad men noget ujævn, delvis p.g.a. gl. rævegrave. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bjergfyr. Rævegrave. Bevokset med blandede løv- og nåletræer.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I hede. Fin høj bevokset med forskellige løv- og nåletræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links