Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25142
Sted- og lokalitetsnummer
150407-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/8 1894. Propr. Alfred Pontoppidan. Afmærkn.: MS 1896, løjtnant Lassen. Høj, 2,2 x 16 m; enkelte randsten.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Let hvælvet. I højtop et 2 m stort rundt hul, ca. 0,3 m dybt. Ved højfod i SØ SSV 2 små forsænkninger. I den sidste ses 2 randsten. 8 synlige randsten. Beskadigelser: I retning NNV-SSØ går et traktorspor midt over højen. De 2 hjulspor ses på begge højsider som en op til 45 cm bred og 18 cm dyb rende. - værst i NNV-siden- Hjulsporet er ca. 1- 2 år gammelt (min.)' Bevoksning: De gamle fyrretræer står på skråningen. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Dækket af brombær og enkelte hyld. Alle gamle skader er groet til. Randsten ses under krattet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links