Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
251430
Sted- og lokalitetsnummer
150407-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Højen er ca. 12 m N-S, 15 m Ø-V og ca. 1,5 m høj. Overfladen er ujævn med flere forsænkninger.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Moesgård MuseumGravhøj. Højen måler 12 m. i diameter og er ca. 1½ m. høj. Den har en ujævn overflade med flere forsænkninger (en mod SØ, en mod SV, en mod NV og en i toppen). Højen er bevokset med et lille nåletræ samt flere store løvtræer. Alle træerne på højen bør fældes. Vest for højen ligger en træstabel. Den tager dog ikke indsynet til højen og ligger her formentlig midlertidigt. Højen bør afmærkes.Meget tydelig på reliefkort.
2014
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumRundhøj. Højen måler 12 m. i diameter i N-S og 15 m. i diameter Ø-V og er ca. 1½ m. høj. Den har en ujævn overflade med flere forsænkninger (én mod SØ, én mod SV og én i toppen). Højen er bevokset med løvtræer og krat.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Højen er bevokset med et par store bøgetræer samt mindre ahorn. Intet græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links