Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
290511
Sted- og lokalitetsnummer
180603-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/10 1903, gdr. Hans Kr. Hansen. Diplom. Høj, 2 x 18,5 m. Lyngklædt i hede. Den østligste af "Degnehøje". I skel til matr. nr. 3u.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Pæn form med lidt affladet top, ca. 0,5 m. bred og dyb rende fra højfod mod Ø til sænkning i top, alt tilgroet. Vejen på Ø-siden skærer højfoden. I området umiddelbart S for højen er anbragt bunker af afsamlede marksten. Den Ø-lige af "Degnehøje". Markstenene skal bruges til vejreparation, opbevares kun foreløbigt her, siger højens ejer. Han var indforstået med, at området ikke måtte bruges som oplagsplads og at stenene skulle fjernes snarest. August 1986: Stenene fjernet. Bevoksning: 1981: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links