sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
29056
Sted- og lokalitetsnummer
180603-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Lyngklædt i smal hedestribe. Flad sænkning i top. Østligste af "Tohøje".

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 19,0 x 12,0 m. Nyere rektangulær nedgravning i top, ca. 1 x 3 m., dybde ukendt (fyldt med blade og gammel plastik), mursten og andet byggeaffald ved nedgravning. Højfoden mod V kørt af, står som høj brink. Få meter fra højfod mod N og S affald i form af gammelt jern og kasser etc. Ajlebeholder, nu ude af brug, nedgravet få meter fra højfoden mod NNØ, sket ca. 1955. Ejers hustru lovet at få fjernet affaldet, men manden er hospitalsindlagt og kan ikke arbejde foreløbig, så her må FFF give sig god tid. 1.4.82: Har talt med ejeren. Han vil i løbet af sommeren fjerne affaldet og fylde hullet i højen. Der køres ikke længere sådan, at højfoden kan skades yderligere. Skaden sket i ejers fars tid. Bevoksning: 1981: Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links