Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1403177
Sted- og lokalitetsnummer
110106-167
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 11/10 1933 Afmærkn.: GI Høj, "Dannerhøj", 12 x 3,5 m. Firsidet, trappet afgravet, toppen flad. Græsklædt og beplantet med enkelte træer i have. GI-pæl i top.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDomerhøi, Levninger af en stor Gravhøi, stærkt udgravet mod Syd. Bevoksning: 1983: Græs
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBeskadiget Høj, c. 12 m. I Tværm., 3.5 h. Siden mod Ø. og S. bortgravet. Beplantet i ]Plantning og[ [overstreget i 1943] Have. - E. 1877: 'Domerhøj', Rest af stor Høj. Stor Gravning mod S. Bevoksning: 1983: Græs
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Donnerhøj", 12 x 3,5 m. Firsidet, trappet afgravet, Toppen flad. Græsklædt og beplantet med enkelte Træer i Have. GI- Pæl i Top.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTilladelse til beplantning af højen med haveplanter.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Firsidet, med flad top og ujævn overflade. Udtrykket "trappet afgravet" i den tidl. beskr. passer ikke på højen, men på terrænet umiddelbart syd herfor, der er anlagt som prydhave. En trappe med cementfliser fører herfra op ad højen. Østsiden står med meget sparsom bevoksning efter rydning af buske for nylig, men er ved at gro til. Et ældre udhus støder op til højfoden i vest, kun lidt synligt. Haveanlægget er af ældre dato, og der er if. ejeren i sin tid givet tilladelse til at plante prydbuske på højen. Trappen er ikke forlangt fjernet, da den ikke virker skæmmende, men kan modvirke slid. Bevoksning: 1983: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i have, helt tilgroet med træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links