Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30052
Sted- og lokalitetsnummer
190602-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 - 2,2 x 10 - 12 m i nord-syd, 16 - 17 m i øst-vest. I toppen større bred sænkning fra nord til syd, i sydsiden to større indgravninger, i øvrigt ujævn overflade. Tæt bevokset med gamle graner, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 12,60 met. Tværmaal 22,00 met. Lynggroet i Hede. Den sydlige Halvdel af Høien er bortgravet til Bund. Foden er bortgravet overalt. I Toppen t c. 5,00 met bredt, 1,30 met dybt Hul, som fortsætter i en Grøft af aftagende Brede ned ad norde Høiside. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2-2,2 x 10-12 m i N-S, 16-17 m i Ø-V. I toppen større, bred sænkning fra N til S, i sydsiden to større indgravninger, i øvrigt ujævn overflade. Tæt bevokset med gamle granner, i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilplantningen ikke så tæt mere, yngre træer antagelig selvsåede. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, dyreaktivitet. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Plantage. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links