Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
310510
Sted- og lokalitetsnummer
190801-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 1,5 x 12 m (N-S) x 18 m (Ø-V). Ganske ødelagt. 4/4 1980: Højen sløjfet for år tilbage.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.20 M. høj, Diam 17 M. Fra Vest og Syd er der taget Grus, og Overfladen er ødelagt ved flere større Huller. Selve Midten synes ikke udgravet, men der er muligt i ældre Tid sløjfet noget af [den]. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest 1,5 x 12 (N-S) x 18 (Ø-V). Ganske ødelagt.Indstillet til Frigivelse.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links