Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240974
Sted- og lokalitetsnummer
130303-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/4 1887 Købt Høj, ca. 2-2,5 m x 20 m. 4 m bredt, fladt, eftergroet skår i nordsiden. Lyngklædt med graner på top.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med flad top, rundt om hvilken står gamle graner plantet i cirkel. I NØ-fod 2-3 randsten. På højen ligger forskelligt affald: nogle få eternitbølgeplader, store plastdunke, trægitter af lister, en gl. jernsengebund - alt tydeligvis anbragt for en del år siden. Ø-foden er helt nøgen og under begyndende nedtrædning af heste (jvfr. opt. nr. 17). Højen er ganske vist hegnet med el-hegn, men på Ø-foden står det lidt oppe på højsiden. Det bør rykkes uden for højfoden. ** Seværdighedsforklaring ** se dog 2409:73 Bevoksning: 1989: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i græsmark. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links