Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240973
Sted- og lokalitetsnummer
130303-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 22/4 1887 Købt Høj, ca. 2,4 x 18 m. Ved fod mod syd ses 10 mindre randsten. Lyngklædt med graner på top.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med tydelige spor efter nyere, svære kreatur/hesteskader, der dog i det væsentlige nu er under tilgroning med græs. Skaderne er især markante på hele N- og S-siden samt i V-siden. Højen er nu indhegnet. I S-siden ses en del små fodkantsten. Rundt om den ret flade top står 6 gamle graner. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppen 2409:73-75 er i og for sig seværdige, men udgør dog en tydelig del af et spændende fortidsmindekompleks:"Højvejen", der indgår i Hærvejsforløbene. Der ville være god mening i at pleje dem og tydeliggøre Højvej-strøget. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I græsmark ved lejrplads. Bevokset med græs, lyng og buske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links