oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342471
Sted- og lokalitetsnummer
040106-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 12 meter.

Undersøgelseshistorie

2006
Museal besigtigelse - Sydvestsjællands MuseumGravhøj registreret i nyplantet skov, der ikke synes at have været opdyrket i historisk tid. Højen fremstår ca. 0,75 m høj og 8-10 m i diameter. Der ses ikke ses spor af randsten log kun få sten på toppen.
2009
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI den nordvestlige del af Store Enemærke Skov, vest for skovvejen ligger to mindre høje på et højderyg. Den østligste høj måler 1 m i højden og har en diameter på 12 meter. Sten i alle størrelser ses og mærkes i højens overflade. Der er tale om både skærver, flintknolde og sten med en diameter på ca. 45 cm. Ligger i ca. 15 gammel egeskov blandet med andet løv. Træerne er også plantet på højen. Vegetationen er, ud over plantet løv, græs, mos og brændenælder.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links