oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra vest
.
høj set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312528
Sted- og lokalitetsnummer
030319-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 8 m. Træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 8 m, træbevokset.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler ca. 1,2 x 10 m (større end tidl. beskrevet) med en diffus fod. Den er noget uregelmæssig, mod Ø af en ældre rævegrav (?) og der er flere rævegrave lige N og Ø for højen. Der vokser gamle bøgetræer på højen, den ligger i ældre bøgeskov. DEr ligger nogle større grene på højen, nedfaldne og afsavede. Den ligger ved kanten af litorinaskrænt ned til Bramsnæs bugt. Mod S ses 2 (rand ?) sten. Den ligger ca. 50 m fra skovvej og 400 m fra landevej. Ejer : 3125-1 ** Seværdighedsforklaring ** Mindre høj, nær litorinaskrænt. Parkering: cykel og andet (båd ?) Bevoksning: 1983: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links