Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21135
Sted- og lokalitetsnummer
140305-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i skel, ca. 1,50 x 12 m. Henover midten løber skeldige med lav grøft. Træbevokset i skov. Matr.nr. 24c: Høj i skel til matr.nr. 6g af Laurbjerg.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. 2 gamle bøge + et par nye på siderne. Hertil flere stubbe af fældede bøge. Bunden nøgen med lidt spinkelt græs. Lidt plastikaffald, tildels dækket af tykt bladlag. Det umiddelbart synlige fjernedes. Beliggende i lysåben bøgeskov i skel mod granplantage i V. Granplantage også i mindre afstand i N og Ø. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men sammen med 2113:6 og :7 et besøg værd, når man alligevel er i skoven for at se 2113:8, :9 og :10. Offentligt tilgængelig i privat skov. Pakeringsmulighed på offentlig vej i S. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden affald. Diget løber nord-syd over højen. Digegrøften er øst for diget. Bevokset med lidt lave buske samt helt små graner.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og lidt bregner. Træerne er fældet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links