Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21137
Sted- og lokalitetsnummer
140305-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,75 x 16 m. Affladet i toppen. Et skeldige løber hen over midten. Træbevokset i skov. Matr.nr. 24c: Høj i skel til matr.nr. 3l af Laurbjerg.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjden en smule undervurderet på blåt kort. Iøvrigt som beskrevet. Dog en favnstor sten i V-siden og en lidt større i Ø-siden, måske randsten. Topfladen noget ujævn. Bevokset med 2 gamle bøge i skeldiget over højen og med 4 halvgamle graner nederst på SØ-siden. Bunden nøgen med lidt græs og mos. Beliggende i lysåben bøgeskovparti med tilsvarende i NØ og SV samt granplantage i SØ og NV. En rævegrav i skeldiget over højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men sammen med 2113:5 og :6 et besøg værd, når man alligevel er i skoven for at se 2113:8, :9 og :10. Offentligt tilgængelig i privat skov. Bevoksning: 1989: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Skeldiget løber nord-syd over højens top. Stenen mod vest ses dog ikke. Bevokset med en stor bøg samt enkelte små bøge, græs og mos.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links