Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21136
Sted- og lokalitetsnummer
140305-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 16 m. I toppen et 2 m bredt og 1 m dybt hul. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Afsat for langt mod syd på fredningskortet. Rævegrav i topkraterets side. Spredte, halvgamle bøge og birke på siderne. Åben underskov af løvbuske. Nøgen bund. En del kvas. Beliggende i løvskovklædt lysning i grandplantage nær skel mod bøgeskov i Ø, S og V. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men sammen med 2113:5 og :7 et besøg værd, når man alligevel er i skoven for at se 2113:8, :9 og :10. Offentlig tilgængelig i privat skov. Pakeringsmulighed på offentlig vej i S. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Tæt bevokset med buske - desuden græs og bregner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links