Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27133
Sted- og lokalitetsnummer
160503-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Fårbjerg", 1,8-2 x 11-13 m. Siderne noget beskadiget ved gamle flade afgravninger, især i vest- og nordsiden. I toppen sænkning. Firkantet afpløjet. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, Faarbjerg kaldet, 4' høj, 35' i Tværmaal. Den er afpløjet i Siderne og flad i Toppen og synes mest at bestaa af Sten. En Bunke ved den sydøstre Side er vistnok samlet fra Marken. Bevoksning: 1981: Græs
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Faarbjerg", 1,8-2 x 11-13 m. Siderne noget beskadiget ved gamle, flade afgravninger, især i vest- og nordsiden. I toppen sænkning. Firkantet afpløjet. Græsgroet i ager.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorReetablering. Det blev aftalt at udjævne nogle ældre tilgroede kreaturstader i højens sider, samtidig med at de påtalte skader udbedres. Desuden fyldes et hul i højens vestende op med en forseglet flaske og et lag stgerilt græs i bunden og muld derover. Hullet er cirkulært ca. 2,5 m diameter med en maximal dybde på ca. 0,4 m - formentlig et plyndringshul. Ved reetableringen tages hensyn til, at højens størrelse ikke forøges. Desuden indhegnes højen på en måde, så der er adgang for publikum. Der er parkeringsplads ved højen, og et kort er opsat. Desuden vil Palsgård Skovdistrikt ved skovrider Elmquist gerne opsætte en tavle med oplysninger om højens anvendelse og opbygning af omfang omtrent som en A5-side. Har lovet af fremskaffe oplysningerne i sb. om højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger usædvanlig flot, fantastisk udsigt. Genbesigtiges af Århus Amt. Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt. Beliggende i græsmark. Højen er frahegnet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links