Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271218
Sted- og lokalitetsnummer
160503-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: ? 1,5-1,7 x 10-12 m. Noget forgravet, især i toppen og sydsiden. Firkantet afpløjet. Bevokset med lyng og buske, i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbevokset Høj, 6' høj, 40' i Tværmaal. Den østlige Side er afgravet, og en 2' dyb og 10' bred Sænkning i den nordøstlige Side af Toppen, hvorfra der gaar en Fordybning mod V., er Spor af en for c. 40 Aar siden foretagen Gravning.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5-1,7 x 10-12 m. Noget forgravet, især i toppen og sydsiden. Firkantet afpløjet. Bevokset med lyng og buske, i ager.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er noget forgravet og molestreret. Bevokset med et egetræ mod nord samt brombærkrat. Beliggende i græsmark i skovkant.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links