Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
271217
Sted- og lokalitetsnummer
160507-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Sneptrup præstegårds jorder, matr.nr.2b. Tingl.: 9/11 1917. Gdr. Poul Nielsen. Diplom Afmærkn: Iflg. gl.katr.kort: Naar MS opstilles, bør plantningshullerne tilkastes. Anselig høj, "Stagehøj", 2,5-3 x 13-17 m. I toppen sænkning, i nordre side mindre afgravning, i øvrigt velbevaret. Firkan- tet afpløjet. Græsklædt, med et par buske, i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbevokset Høj, Staghøj kaldet, 12' høj, 60' i Tværmaal. Den østre Side er noget afgravet, og i Toppen findes en Sænkning ud mod V., 3' dyb og 10' br., der tyder paa tidligere Gravning. I den nordre Side findes et Hul, 2' dybt, 6' i Tværmaal. Sten ses hist og her i den østre Side. Fredlyst [[1917]].
1917
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, "Staghøj", 2,5-3 x 13-17 m. I toppen sænkning, i nordre side mindre afgravning, iøvrigt velbevaret. Firkantet afpløjet. Græsklædt, med et par buske, i ager.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs, gyvler, lidt løvbuske og hindbærkrat på sydsiden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links