Oversigt - set fra nordvest.
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
081114
Sted- og lokalitetsnummer
100406-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 30 x 1,90 m. Græsklædt, den ene halvdel i ager, den an- den halvdel i plantage. Nordlige halvdel har været overplø- jet, men er restaureret i 1982.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kirkebakken", en rund Høining, som utvivlsomt er en udjævnet Høi.
1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj paa Bakketop, "Kirkebakken". Nordre Side er overpløjet, søndre er beplantet med Gran og Fyr (Rand af Plantning). Over Midten gaar i VSV-ØNØ et 2 m. bredt, lyngklædt Bælte. 2 m. høj, 20 - 24 m. i Tværmaal.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFuldst. mistet Højkarakter.
1984
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, 30 x 1,90 m. Græsklædt, den ene halvdel i ager, den anden halvdel i plantage. Nordlige halvdel har været overpløjet, men er restaureret i 1982.
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og træklædt høj mellem skov og ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links