Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
08114
Sted- og lokalitetsnummer
100406-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sydligste "Galgehøj", 3 x 22 m; meget ujævn overflade. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1928
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I toppens S-lige del et uregelmæssigt hul, 1,2 m. dybt. En fordybet rende, ca. 1 m. bred, fører fra hullet ned ad højsiden mod V. Overfladen er ujævn med spor af talrige mindre huller. S-siden er stejlt afgravet. Alt er tilgroet. I V-lige højfod er gravet to nye huller, ca. 90 cm. dybe, 1,2 m. i tværmål. Fra N, NV og V fører stier op på højen. De nye huller er tidligere meddelt FFF pr. brev. Dias: 02.12+14. Bevoksning: 1979: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i kant af plantage. Tvillinghøj.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links