Fortidsmindet set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391445
Sted- og lokalitetsnummer
090420-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Udflydende rundhøj. 1,7 x 30-35 m. I nordlige højside en gammel nedgravning (0,5 x 3 x 2 m), i hvis midte ses toppen af en stor sten (randsten?). Over østfoden et jorddige. Sydlige højfod tangerer et andet skeldige ud til offentlig vej.

Undersøgelseshistorie

1973
Museal besigtigelse - Fyns StiftsmuseumEn tidlig højning ca. 1,5 m høj og 25 m i diam med hul i nv siden, hvori en stor sten i bunden. Ligner en overpløjet høj.
1973
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStærkt udflydende, noget ujævn Højning, 3/4-1 x 18-22 mtr., tæt bevokset, er muligt en stærkt udpløjet Gravhøj.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUdflydende rundhøj. 1,7 x 30-35 m. I nordlige højside en gammel nedgravning (0,5 x 3 x 2 m), i hvis midte ses toppen af en stor sten (randsten?). Over østfoden et jorddige. Sydlige højfod tangerer et andet skeldige ud til offentlig vej.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i løvskov, primært bøg, enkelte eg og fyr. Stående træer og træstubbe. I nedgravning i nordside sås ingen sten, men den kan være dækket af løv. Kørespor op af højside.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links