Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
21182
Sted- og lokalitetsnummer
140105-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 5/9 1887, købt. Høj, 6,5 x 26 m, pløjet i firkant. Hul mod S og i top. Lyngklædt i ager. Restaureret 1892.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 50. Høj, Fannerup B. Ginnerup S. Nørre H Randers A [Skitsetegning i Sb., 42 Al. i diam., 162" h.] Højen er lyngklædt og ligger højt paa en flad Plads. Den har et Brud fra Foden mod Sydøst til henimod Midten. Dette Brud er henved 7 Alen bred. Mod Nordøst men næsten oppe paa Højens halve Højde findes en rundagtig Indgravning paa henved 6 Alen i Gjennemsnit. En tredie men lille ubetydelig Gravning findes mod Nordvest. Samtlige disse Gravninger ere ældre og ikke ret dybe, saa de kan ikke tillægges nogen videre Betydning. [[F.M. 1887]]
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten på toppen. Gamle sænkninger mod NØ, NV og syd. Tæt bevokset med løvtræer, bregner og lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links