Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
21186
Sted- og lokalitetsnummer
140105-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 17/10 1887, gdr. N. Frederiksen-Møller. Høj, 5 x 30 m. Af "Sekshøje". Græs med tjørn og enebær, i ager. NMI: Restaureret 1982.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 55. En af Sekshøje, Fannerup B Ginnerup S. [Skitsetegning i Sb., 42 Al. i diam., 210" h.] [[De [sb. 51-56] ligge i to Rækker 3 i hver med Fordybninger imellem. Rækkerne ligge østlig og vestlig for hinanden eller rettere nordvestlig og sydøstlig. Den vestlige [sb. 51-53] er fredet og betegnet med Fredningsmærker.]] Denne store og meget smukke Høj [sb. 55] er klædt med en yppig Græsvækst og er ikke brudt. Den har ved sin Fod nogle Samlinger af Marksteen, men her sees ingen jordfaste Steen.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Tæt bevokset med krat, løvtræer og brændenælder. FM-sten ikke synlig. Højfod vanskelig at se mod nord og vest.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links