Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261035
Sted- og lokalitetsnummer
160410-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Fladhøj", 2 x 15 m. Siderne afgravet til alle sider. Græs og enkelt træ i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Fladhøj". Ingen påviselig afgravning eller - pløjning. Foran SØ-foden en stor dynge marksten, hvoraf de fleste henlagt for adskillige år siden, men en mindre portion dog anbragt i år. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj i skel op til ager. Som tidligere beskrevet med meget uregelmæssig form. Bevokset med en stor eg mod vest og en stor bøg mod SØ. I øvrigt mindre løvtræer, græs, blåbær og lidt gyvler.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links