Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28153
Sted- og lokalitetsnummer
150204-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 14 m. 4 ret svære randsten. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj, som breskrevet. Dog er kun 3 randsten umiddelbart synlige (den 4. + evt. andre er dog utvivlsomt blot overgroet, da der ikke er tegn på nyere forstyrrelser af nogen art). Opsøgt efter anmodning fra Jøren Meljsøe, Århus Amtskommunes By og Landskabskontors Naturafdeling, der havde haft besævr m. Lokalisering. NB: Afsætning er svær at kontrollere i den tætte underskov men synes dog nogenlunde korrekt. NB.NB: Sø for højen, ned mod kysten, ses tydelige systemer af højryggede agre. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De 4 randsten ses fortsat. Bevokset med græs og lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links