Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300825
Sted- og lokalitetsnummer
170902-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 30 m. Toppen flad med ujævn overflade. Mod syd og syd- vest tilgroede huller, antagelig gamle kartoffelkuler. Mod nord tilgroet afgravning af højsiden. Bevokset med græs og lyng i udkant af ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 72' i Tværmaal, 11' høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4 x 30 m. Toppen flad med ujævn Overflade. Mod Syd og Sydvest tilgroede Huller, antagelig gamle Kartoffelkuler. Mod Nord tilgroet Afgravning af Højsiden. Bevokset med Græs og Lyng i Udkant af Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med enkelte træer og græs i dyrket mark. I NØ 3 m. fra Ø/V-gående markvej. Toppen affladet med tilgroede sænkninger samt en rektangulær nedgravning, ca. 1 x 2 x 1 m., ikke tilgroet, efter sigende stammer den fra maskingeværstilling nedgravet under øvelse for 5-6 år siden. Mod S og SV tilgroede huller i siden.I N og NV afgravning af højside. Hele højen har ujævn overflade. Fod kreaturaftrampet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser, affladning af top. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 02.17.79-Ø, F 02.15.79-Ø.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links