Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322227
Sted- og lokalitetsnummer
030603-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 3222-27, 28. Høj, 2 x 13 m, afgravet i toppen og langs siderne. Nyere hul i nordsiden. Lyngklædt med krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLyngbevoxet Høj, afgravet i Toppen og langs Katerne, 8' høj og 60' i Diam. Rimeligvis Stenkjerne. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 13 m., afgravet i Toppen og langs Siderne. Nyere Hul i Nordsiden. Lyngklædt med Krat i Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen gennemrodet af politi efter tyvekoster.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som beskrevet på blå kort. Hullet i toppen er dybt. Ingen nyere beskadigelser. Bevokset med brombær og gederams. Ligger i et retableret grustagningsområde tæt ind til afrømningskant (afstand 5-6 m.). Grustaget er iflg. oplysninger på stedet ca. 30 år gammelt. Foto fra S. Oversigt fra S. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links