set fra sydvest
.
set fra sydøst
.
set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390523
Sted- og lokalitetsnummer
210107-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Ø. Gasse, art.nr.25, k.bl.16, parc.7 (I-34). Høj, 4,5 m høj, 33 m i diameter. I toppen en 17 m vid og indtil 1,5 m dyb, nu tilgroet sænkning, omgivet på alle sider af en uregelmæssig vold. Si- derne fremviser i N og Ø stejle, kun delvist tilgroede brud, ligesom de i S og Ø er affladede og deformerede ved talrige, nu tilgroede, forsænkninger. Højfoden er i N og Ø stærkt afpløjet. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4.60 M. høj, Diam 33 M. I Toppen er en 17 M. bred Sænkning, i hvilken et 7.50 M stort Hul omtrent til Bunden. Den vestre Fod er ny-afgravet. Lynggroet i Ager.
1954
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRestaureret.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,5 m høj, 33 m i diameter. I toppen en 17 m vid og indtil 1,5 m dyb, nu tilgroet sænkning, omgivet på alle sider af en uregelmæssig vold. Siderne fremviser i N og Ø stejle, kun delvist tilgroede brud, ligesom de i S og Ø er affladede og deformerede ved talrige, nu tilgroede, forsænkninger. Højfoden er i N og Ø stærkt afpløjet. Græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen foreslås restaureret, da den indgår i en markant højgruppe, "Gasse høje", og ved nogen udjævning kunne genvinde sin landskabelige værdi.
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links