Højen set fra øst
.
Højen set fra nord
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390526
Sted- og lokalitetsnummer
210107-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stammekiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Kampanlæg, Nyere tid (dateret 1940 e.Kr. - 1945 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Ø. Gasse, art.nr.11, k.bl.17, parc.40 (II-2). Høj, 4 m høj, 28 m i diameter i Ø-V-lig retning, 33 m i N-S-lig retning. Top og sider deformeret af talrige, flade tilgroede for- sænkninger. Åbent brud og skred i SØ-siden, åbne brud i højfoden i NØ, N og V, som følge af for nærgående pløjning overalt. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj: Tvillinghøj. 3.75 M. høj, Diam 33 M. I Toppen 2 større Sænkninger, den nordre 8.50, den søndre 6 M., samt flere mindre Beskadigelser Midtpartiet mellem Sænkningerne staar. Lyng- og græsgroet i Ager.
1945
Diverse sagsbehandling - Haderslev MuseumMaskingeværstillinger i siden, dækningsstillinger i top.
1945
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRestaureret.
1945
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 m høj, 28 m i diameter i Ø-V-lig retning, 33 m i N-S-lig retning. Top og sider deformeret af talrige, flade, tilgroede forsænkninger. Åbent brud og skred i SØ-siden, åbne brud i højfoden i NØ, N og V, som følge af for nærgående pløjning overalt. Græs i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1981
Diverse råstofgravning - Det Kulturhistoriske Centralregister
1981
Efterretning om forsvunden genstand - Det Kulturhistoriske CentralregisterVed søgning efter sten til vejbyggeri 1859 fandt man 2-3 stammekister med "vand og slam", i den ene et bronzesværd.
1981
Uspecificeret aktivitet - Det Kulturhistoriske Centralregister
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links