Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
151029
Sted- og lokalitetsnummer
120206-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/8 1927, boelsm. Jens Sørensen og boelsm. Chr. Frederiksen og hustru. Diplom, til Chr. Frederiksen Høj, 3,5 x 27 m. I top et hul, ca. 6 x 8 m stort og nu ca. 0,3 m dybt. Hullet fortsættes mod syd af en 3-4 m bred hul- ning, også den ca. 0,3 m dyb, og denne hulning går ned til midt på siden. Alt tilgroet. Græsgroet i skel. Uden om hø- jen ligger et smalt, udyrket stykke. Matr.nr. 1e: Høj i skel til matr.nr. 1f.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1927
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Tæmhøje", som måler 3 x 19 x 18 m. Stor kuplet høj bevokset med græs, brombær, fyr og kirsebærtræ. I toppen findes en ældre tilgroet nedgravning 7 x 6 x 0,8 m, der fortsætter i en smal grøft helt ud til sydkanten af højen. Højen er indhegnet. På toppen af højen står en bænk anbragt af den tidligere ejer. Ved højfoden henligger en dynge marksten. Ved østsiden af højen står et transportabelt fårehus. Ejeren har lovet at fjerne marksten, bænk og fårehus inden 1.okt. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er stor og markant. Fra toppen er der en enestående udsigt mod Halkær Ådal og Aars mod nord og Nørlund Skov mod nordøst. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig, velbeliggende, græsklædt høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links