Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230924
Sted- og lokalitetsnummer
130612-169
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngklædt høj i skel mellem dyrket mark og offentlig drivvej. 15 x 2,25 m. Toppen stærkt forstyrret ved brede gravninger, der næppe når bund. Omgravet foden rundt i en 1/2-3/4 m høj brink. Nordre halvdel af højen ligger i den brede drivvej ("Æ-Furt- vej"), til hvilken alle lodsejere har fælles brugsret.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen har store gravespor i toppen, også spor efter gravning i S og SØ-siden af højen. Da der ved højfoden mod N og V går en vej, har færdsel til og fra den store Stenrøgel Mose slidt i højfoden (tørvefabrikation). Vejen, som går ved højen, er offentlig drivvej (furtvej) fra Gråmose By til Stenrøgel Mose. Højen ligger i kanten af mosen. En ret ejendommelig beliggenhed. Højen ligger S for Kragelund Høj, ved rester af den gamle hærvej. Bør istandsættes. ** Seværdighedsforklaring ** Besøges af mange turister, da det er en del af den gamle Hærvej. Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er bevokset med lidt træer, bl.a. et nåletræ samt krat. Desuden lyng og blåbær.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov. Højen er bevokset med træer, krat, lyng og blåbær.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links