Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230923
Sted- og lokalitetsnummer
130612-171
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gråmose, matr.nr. 4e : Høj i skel til Stenrøgel, matr.nr.3a Højtliggende skelhøj, "Kragelund høj", 20 x 2,25 m. Lynggroet i hede. Toppen forstyrret ved mindre gravninger og af et 4 m bredt, dybt skår, der strækker sig fra højfoden i syd til højmidte.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kragelund Høj". Mål: 2,2 x 20,0 x 19,0 m. Højen ligger NV for den store Stenrøgel Mose. I toppen spor efter gravning. Et dybt og bredt spor efter gravning fra højfod i S til toppen. Højen ligger i skel og er bevokset med fyrretræer og lyng. Elmast ved højens V-fod. Højen bør istandsættes, da den har haft stor betydning for færdslen på Hærvejen før i tiden. Det er en historisk høj. ** Seværdighedsforklaring ** En af de mange høje langs Hærvejen. En høj som man tager retning efter. Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. El-masten ved vestfoden er dog væk nu. Højen ligger på en bakke, som rejser sig fra vejen i nord. Ligger tæt ved en skovvej. Højen er bevokset med lyng, blåbær, rønnetræer, birketræer samt nåletræer langs foden.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov. Bevokset med blåbær, lyng, nåletræer (heraf flere knækkede) samt birk og eg. Med dybt skår fra syd til toppen samt mindre gravninger i toppen - alt beskrevet i fredningsteksten. Elmasten ved foden i vest er dog fjernet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links