Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230922
Sted- og lokalitetsnummer
130612-178
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lynggroet høj, i ager. 25 x 2,50 m. Højfoden stærkt afgravet, undtagen i syd.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,4 x 22,0 x 16,0 m. En stor høj, som er mishandlet af kreaturer. Skadet over det hele. Rævegrave flere steder i højen. Mange sten er synlige. I højfod mod N 2 grantræer. På Ø-siden 2 rønnetræer, som står løse. Højen ligger 4,5 m. fra grøft (vandløb). En af de seks høje på stedet. Højen må istandsættes så hurtigt som muligt. Det haster. Er alvorligt skadet. Ejeren kan ikke selv restaurere højen. Højen er nu indhegnet, hvilket har medført tilgroning på de bare steder. Der er fire rævegange i funktion plus flere gamle. Dele af skaderne skal tilskrives ræve. Ejeren vil gerne, at højen bliver bevaret. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** En af de 6 høje på stedet. Bevoksning: 1980: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De gamle kreaturskader er groet til. Højen ligger nu i ager op til et vandløb, dvs. der går ikke dyr her længere. Højen er bevokset med græs, lyng og træer. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. De gamle skader er groet til. Højen er bevokset med græs, lyng, nåle- og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links