Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230918
Sted- og lokalitetsnummer
130612-181
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lynggroet høj i hede, 13 x 1,50 m. Tre mindre huller efter rævegrave i nordsiden.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,6 x 17,0 x 17,0 m. Lyngbevokset høj. Tilgroede spor efter gammel gravning i højen. Rævegrave flere steder i højen. Der er plantet skov helt ind til højen mod SØ. Dyrkning for nær til højfod mod N og NØ. Afstand til høj sb.nr. 182: 15 m. En ret velbevaret høj af seks høje på stedet. Man bør være opmærksom på de 6 høje på stedet. De 4 har fået ny ejer - det er sb.nr. 179, 180, 181, 182. ** Seværdighedsforklaring ** En af de 6 høje på stedet. Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen ligger i skel mellem hede og skov. Højen er bevokset med en stor eg på toppen, nåletræer, lyng og græs. Rævegrav.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov (tidligere hede). Højen er bevokset med græs samt en del træer bl.a. eg og nåletræ - heraf flere væltede og knækkede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links