Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230917
Sted- og lokalitetsnummer
130612-182
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lynggroet høj i hede, 15 x 1,50 m. Mindre eftergroet hul i top, 2 x 4 m vidt. Ellers velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,5 x 16,0 x 15,0 m. Lyngbevokset høj. Tilgroede spor efter gammel gravning i N-siden. Rævegrav i SØ-side. Dyrkning for nær ved højfod hele vejen rundt. Ligger i dag i dyrket mark. Afstand til høj sb.nr. 181: 15 m. En ret velbevaret høj af seks høje på stedet. ** Seværdighedsforklaring ** En af de 6 høje på stedet. *** Genbesigtigelse *** 5.4.1984: Græs- og lyngklædt høj, der virker særdeles velplejet. Højen er indhegnet og der er rigelig afstand til pløjningen. Der var rævegrav i højen. Sagen betragtes som afsluttet. SVH Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen ligger nu i hede og er ikke længere frahegnet. De tidligere registrerede skader er nu dækket af lyng, og højen fremtræder flot. Højen er bevokset med lyng, græs og to små løvtræer ved foden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links