Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230919
Sted- og lokalitetsnummer
130612-180
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngklædt høj i hede, 12 x 1,50 m. I top et stort hul. Stærkt forgravet ved foden i nord og øst.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,5 x 17,0 x 16,0 m. Lyngbevokset høj, som ligger i lynghede med gamle vejspor. Eftergroede spor af gravning i top. Rævegrav i SV-siden. SØ-siden i top skadet af kreaturer (lille skade). Velbevaret høj. En af de seks på stedet. Afstand til høj sb.nr. 170: 16 m. Højen ligger 18 m. fra grøft (vandløb). Heden med de gamle vejspor (Hærvej) burde fredes, for her kan man se spor af fortiden. Det sidste sted her på egnen, der er så fine vejspor. Højene og lyngstykket ses fra hovedvejen, som de ligger Ø for. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en af de seks høje på stedet. Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. De gamle skader er nu groet til. Bevokset med lyng, græs samt to små løvtræer. Rævegrav.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov (tidligere hede). Højen er bevokset med græs, lyng og to små løvtræer. Højen er synlig fra offentlig vej mod V.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links