7439
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332629
Sted- og lokalitetsnummer
020109-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af rund høj 2,5-4 x 15 m. beliggende på skråning. I toppen flad gravning med åbning mod S. Dybe stier op ad siderne og min- dre afgravninger. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en rund Høi 2 1/2 Meter høi. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af rund Høj, 2 1/2 - 4 x 15 m, beliggende paa en Skraaning. I Toppen flad Gravning med Aabning mod S. Dybe Stier op ad Siderne og mindre Afgravninger. Græskl. i Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 4x15x15 m, rund med ret stejle sider og hvælvet. I toppen en mindre ældre fordybning. Tæt vegetation i kanten af højen hindrer nærmere beskrivelse. Den ligger nu omgivet af haver med høje træer, så højen ikke ses på afstand. Der er en privat? indkørsel til højfod, intet foto. Omtrent 50 m fra offentlig vej, ligger på kanten af morænebakke ved skråning ned mod Kornerup ådal. En sten ses ved højfod mod N. Ejer: Fået oplyst gård Ø for højen - ikke retet nogen henvendelse. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links